
הטוב ביותר: פרק 4 - הספורטאי הישראלי הטוב בכל הזמנים (חלק ב)
26 דצמ 2024
5 min read
6
537
0
אחרי שדירגתי בטורים קודמים את המשחקים האולימפיים הטובים ביותר של המשלחת הישראליות ואת הענפים המובילים שלנו, פרסמתי בשבוע שעבר את המקומות 11-20 בדירוג הספורטאים האולימפיים הישראלים הטובים בכל הזמנים. היום הגיעה העת להשלים את המשימה ולפרסם את רשימת 10 הספורטאים הטובים ביותר. כפי שתוכלו לראות בניקוד, זה היה מאוד צמוד, עד שבפודיום כבר נפתחו קצת הפערים.
אז בלי יותר מידי הקדמות, אני קופץ למשימה. תהנו.
10. אלכס שטילוב, התעמלות מכשירים (36 נקודות) – המתעמל הענק שפרץ את הדרך ההישגית באחד הענפים המובילים במשחקים האולימפיים השתתף בלא פחות מארבע אולימפיאדות, ובשתיים מהן העפיל לגמר הקרקע, כשסיים במקומות שישי בלונדון ושמיני בבייג'ין, ובלונדון הוא הוסיף גם מקום שניים עשר בקרב רב. בנוסף, הוא זכה פעמיים במדלית ארד באליפויות עולם ובלא פחות משבע מדליות באליפויות אירופה (אחת זהב, אחת כסף וחמש ארד).

9. רומי פריצקי, אופיר שחם, הדר פרידמן, דיאנה סברצוב ושני בקאנוב, נבחרת ההתעמלות האומנותית לפריז 2024 (37 נקודות) – התלבטתי אם לכלול אותן ברשימה, כי הן אינן ספורטאיות אישיות, אבל בהחלט מגיע לכל אחת ואחת מהן להיות בה. את כל הנקודות הן השיגו במחזור אולימפי מדהים אחד בו הפגינו עליונות ונחשבו כמעט לכל אורכו לנבחרת הטובה בעולם. זה הסתכם במדלית כסף אולימפית בפריז, שתי מדליות באליפויות עולם (זהב וכסף) ושתי מדליות באליפויות אירופה (זהב וכסף). לזה נוספו מדליות רבות בתרגילים בודדים, אך אלה כזכור לא נלקחו בחשבון במודל. ההישג שלהן מרשים במיוחד בהתחשב בכך שהן עשו זאת במחזור אולימפי קצר של שלוש שנים.

8. לינוי אשרם, התעמלות אומנותית (37 נקודות) – לינוי הייתה מדורגת גבוה יותר אילולא הסתפקה גם היא במחזור אולימפי אחד. למעשה, היא המדורגת הגבוהה ביותר מבין אלה שכל הישגיהם נפרסו על פני מחזור אולימפי בודד. ההישג המרשים ביותר שלה הוא פריצת הדרך לשבירת ההגמוניה הרוסית בענף ההתעמלות האומנותית, כשזכתה במדליית הזהב בטוקיו. סביר שאם הייתי מכניס שיקולים רגשיים נוספים של חשיבות ההישג והשפעתו על הענף גם ברמה הבינלאומית וגם ברמה המקומית, היא הייתה מדורגת גבוה יותר. בנוסף לזהב האולימפי, היא זכתה בשלוש מדליות באליפויות עולם (אחת כסף ושתי ארד) ובמדליית זהב באליפות אירופה. גם במקרה שלה, היא זכתה באינספור מדליות נוספות במכשירים בודדים בתחרויות מטרה, אך אלה לא נכללו במודל.

7. אסתר רוט שחמורוב, אתלטיקה (38 נקודות) – שחמורוב נמצאת בזכות בדירוג הזה, אבל הדירוג שלה דרש ממני לקבל החלטות מחוץ לכללים הרגילים של המודל, למרות שמאוד ניסיתי לא לעשות זאת. הסיבה לכך היא שאסתר רוט שחמורוב לא השתתפה באליפויות אירופה אלא באליפויות אסיה ובמשחקי אסיה. אלה אירועים שהתרחשו אחת לשנה (כל שנה אירוע אחר) ולהבנתי הם היוו את האליפות היבשתית הרלוונטית ולכן התייחסתי אליהם בדומה לאליפויות אירופה. שחמורוב זכתה בכמות רבה של מדליות באליפויות האלה והדירוג הגבוה שלה נובע בעיקר מזה. במשחקים אולימפיים היו לה שני הישגים שזיכו אותה בדירוג, מקום שישי במונטריאול ומקום תשיעי במינכן. באליפויות עולם לא היו לה מדליות, אולם באליפויות אסיה ובמשחקי אסיה היא זכתה בלא פחות משבע מדליות זהב ועוד אחת מכסף.

6. אנסטסיה גורבנקו, שחייה (39 נקודות) – אחרי שכל המדורגים במקומות 7-17 הם ספורטאים שכבר פרשו, אנסטסיה היא עוד ספורטאית שיתכן ששיאה עוד לפניה. מכיוון שהפערים בינה ועד למקום השלישי הם קטנים מאוד, סביר מאוד להניח שהיא עוד תתקדם בדירוג. למרות התחושה המוצדקת שהיא טרם מיצתה את יכולותיה במשחקים האולימפיים, יש לה לא פחות מארבעה הישגים במשחים אישיים במשחקים שזיכו אותה בניקוד – מקומות שמיני ועשירי בטוקיו ומקומות תשיעי ועשירי בפריז. בנוסף, באליפות עולם היא זכתה במדלית כסף ומאליפויות אירופה היא חזרה עם לא פחות מארבע מדליות זהב אישיות.

5. לי קורזיץ, גלישת רוח (39 נקודות) – קורזיץ היא יחידה ומיוחדת, ולא במקרה היא הספורטאית הבכירה ביותר בדירוג מבין אלה שלא זכו במדליה אולימפית. אני לא אומר זאת בגלל ה סיפור האישי המדהים שלה והדמות הכל כך חיובית וראויה להערצה שהיא, אלא נטו בזכות הישגיה הספורטיביים. היא השתתפה בשני משחקים אולימפיים, אבל ההישג המשמעותי היחיד שלה במשחקים היה באולימפיאדת לונדון בה סיימה שישית, למרות שסבלה ממחלה קשה בזמן המשחקים. לפני ואחרי אותה אולימפיאדה היא זכתה בשלוש מדליות זהב רצופות באליפויות עולם (2011, 2012, 2013) ולזה קדמה עוד מדליית זהב באליפות עולם ב-2003. באליפות אירופה היא הוסיפה עוד מדלית כסף אחת.

4. יעל ארד, ג'ודו (39 נקודות) – המדליסטית הישראלית הראשונה, פורצת הדרך של הספורט ההישגי יחד עם אורן סמאדג'ה. כמו לא מעט ספורטאי עבר גדולים, גם היא ממשיכה לתרום מעצמה לספורט הישראלי עד היום, במקרה שלה בהובלת הוועד האולימפי לשיאים חדשים. כולם זוכרים לה כמובן את מדלית הכסף האולימפית בברצלונה, אבל חשוב לציין הישג אולימפי מרשים נוסף ארבע שנים לאחר מכן באטלנטה, אז הצליחה להגיע עד לקרב על מדליית הארד, בו הפסידה, למרות שהתחרתה כשהיא חולה במחלת הנשיקה. לשני ההישגים האולימפיים האלה התווספו שתי מדליות באליפויות עולם (כסף וארד) ושלוש מדליות באליפויות אירופה (אחת זהב ושתי ארד).

3. אריק זאבי, ג'ודו (43 נקודות) – האיש והאגדה, ספורטאי גדול ויותר מזה בנאדם גדול. בזכות האישיות המיוחדת שלו הפך לספורטאי האולימפי הראשון שממש הפך לסלב. הוא השתתף בארבעה משחקים אולימפיים, ובשני הראשונים הגיע להישגים מרשימים – מדלית הארד באתונה ולפני כן מקום חמישי בסידני. באליפות עולם יש לו מדלית כסף אחת, ומה שסייע לו להגיע למקום כל כך גבוה בדירוג אלה הישגיו הקיצוניים באליפויות אירופה – לא פחות מתשע מדליות! ארבע מהן מזהב, אחת מכסף ועוד ארבע מארד. אגב, בארבע האולימפיאדות בהן השתתף בשנים 2000-2012 זכו ג'ודאים אירופאים ב-11 מתוך 16 המדליות האולימפיות במשקל של אריק, מה שיכול להעיד על הדומיננטיות האירופאית במשקל ובהתאם עד כמה ההישג שלו מרשים.

2. גל פרידמן, גלישת רוח (58 נקודות) – ניתן לראות שהפערים בנקודות בין הספורטאים בעשירייה הראשונה הם מזעריים, אבל שני המקומות הראשונים כבר נמצאים בסקאלה משלהם. גל פרידמן זכה באתונה במדלית הזהב הראשונה אי פעם של ישראל וגם היה לישראלי הראשון שזוכה בשתי מדליות אולימפיות מכיוון שקדמה לה מדלית הארד בה זכה באטלנטה. בשתי המדליות האולימפיות זכה לאחר התעלות בשיוט האחרון, מה שמדגיש עוד יותר את היותו ווינר אמיתי. בין לבין השיג ספורטאי העל הצנוע הישגים מרשימים ביותר גם בתחרויות מטרה אחרות – שלוש מדליות באליפויות עולם (זהב, כסף וארד) ושלוש מדליות באליפויות אירופה (שתי כסף ואחת ארד). אחרי הפרישה החל לאמן לסירוגין, כולל תקופות נתק ארוכות מהענף, ובקמפיין האולימפי האחרון חזר ישירות כדי לשבור שיא נוסף ולהפוך לראשון שזוכה במדלית זהב גם כספורטאי וגם כמאמנו של תם ראובני.

1. ארטיום דולגופיאט, התעמלות מכשירים (85 נקודות) – כתבתי בהקדמה לטור שהדירוג הזה הוא תוצר של המודל שלי ויכולות גם להיות דעות שונות, אבל על דבר אחד אי אפשר להתווכח – ארטיום דולגופיאט הוא הספורטאי הישראלי הגדול בכל הזמנים. זה כולל את כל ענפי הספורט, לא רק ענפי הספורט האולימפיים. הוא שובר שיאי מדליות ללא הפסקה ועושה זאת באחד משלושת ענפי הספורט הפופולריים ביותר במשחקים האולימפיים. דוגמא לשיא כזה היא היותו הישראלי היחיד שזכה במדלית זהב גם במשחקים אולימפיים, גם באליפות עולם וגם באליפות אירופה. נתון מדהים נוסף הוא שהפער שלו מהבאים אחריו ברשימה הוא עצום, וכל זאת כשהוא עדיין ספורטאי פעיל שיכול להמשיך ולצבור הישגים ונקודות נוספים. אגדה בחייו הספורטיביים! לארטיום מדלית זהב אולימפית מטוקיו ומדלית כסף אולימפית מפריז. יש לו שלוש מדליות באליפויות עולם (אחת זהב ושתי כסף) ושבע מדליות באליפויות אירופה (שתי זהב, ארבע כסף ואחת ארד). אני אסיים בתקווה שיהיה מתישהו ספורטאי ישראלי שיעקוף את ארטיום במקום הראשון בדירוג, אבל אני בספק אם אזכה לראות את זה.

זהו, זה הדירוג שלי של הספורטאים האולימפיים הישראלים הטובים בכל הזמנים. גם בטורים הבאים אנסה לתת דירוגים מעניינים, כשהטור הבא ידרג את "פספוסי המדליות האולימפיות הכואבים ביותר". כדי שתדעו מתי אני מעלה את הטורים הבאים, ובכלל תקבלו עדכונים על התוכן האיכותי שעולה באתר, מזמין אתכם לעקוב אחרינו באינסטגרם ב- https://www.instagram.com/kehilatsportisrael/ .