
מתחילים קמפיין - גלישת רוח נשים בדגם IQFOIL
13 נוב 2024
8 min read
1
54
0
המחזור האולימפי של לוס אנג'לס 2028 התחיל רק עכשיו, ובארבע השנים שיחלפו עד למשחקים האולימפיים יחולו בוודאות שינויים רבים בזהות הספורטאים המובילים בענפים השונים והמועמדים להשתתף במשחקים האולימפיים. חשוב לי לציין את הדיסקליימר הזה בפתיחתה של סדרת סקירות על הספורטאים הישראלים שאנחנו צפויים לראות בקמפיין האולימפי הקרוב. אני לא מתיימר לנחש מי בסופו של דבר יעפיל למשחקים או מי יהיה מועמד למדליה, אלא סוקר מה אנחנו צפויים לראות על בסיס המידע שיש ברשותי כרגע.
את הסקירה הראשונה אקדיש לנבחרת הישראלית שמבחינת רמתה ביחס לעולם, היא כנראה הנבחרת הישראלית החזקה ביותר אי פעם – נבחרת גלישת הרוח בדגם IQFOIL נשים. נבחרת ה-IQFOIL נשים של ישראל הייתה הנבחרת הטובה בעולם במחזור האולימפי של פריז 2024, עם נתונים סטטיסטיים מדהימים. כמעט בכל תחרות גדולה הנבחרת זכתה במדליה, ובמקרים רבים יותר מאחת. כמעט תמיד היו לפחות שלוש גולשות בטופ 10 ובדרך כלל גם חמש גולשות בטופ 20. שילוב של עומק אדיר עם יכולת לחבר את זה גם לזכייה במדליות.
הגולשות הבכירות בנבחרת שהתאמנה תחת שחר צוברי היו שרון קנטור, שחר טיבי, דניאלה פלג ומאיה מוריס, ואליהן הצטרפה קטי ספיצ'קוב שאמנם לא התאמנה תחת הנבחרת אבל מייצגת כמובן את ישראל. בחצי השני של הקמפיין הצטרפה לנבחרת גם תמר שטיינברג שעלתה לבוגרים ונהייתה דומיננטית יותר ויותר בכל תחרות. בסופו של דבר, אחרי מאבק צמוד בין שרון קנטור, שחר טיבי וקטי ספצ'קוב זכתה בצדק רב שרון שנטור בכרטיס למשחקים האולימפיים ושם כידוע זכתה במדלית כסף.
כעת, לאחר שסיימתי את ההקדמה הקצרה, אני עובר לנתח כל אחת מהגולשות במבט קדימה – מי עשויה להיות הגולשת שתייצג אותנו במשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 2028.
הטובה ביותר כיום – שרון קנטור
התחרות הפנימית שתהיה לשרון קנטור היא קשה ביותר, אבל נכון לחודש נובמבר 2024 היא גולשת הרוח הישראלית הטובה ביותר ובצדק היא זו שייצגה את ישראל במשחקים האולימפיים. היא ניצחה כאמור את סדרת תחרויות הקריטריון לפריז, אבל הדומיננטיות שלה הייתה עוד יותר משמעותית, מכיוון שהיא זכתה במדליות חשובות והפגינה יציבות יוצאת דופן גם בתחרויות נוספות ברמה העולמית הגבוהה ביותר שלא נלקחו בחשבון בקריטריון. ניתן לראות זאת היטב בנתונים. אם מסתכלים על התחרויות ברמה העולמית הגבוהה ביותר, בהן משתתפות באופן קבוע כל או הרוב המוחלט של הגולשות הטובות בעולם, רואים שבשנת 2022 קנטור סיימה בעשירייה הראשונה בתחרות אחת בלבד מתוך ארבע. בשנים 2023-2024 היא כבר השתתפה בתשע תחרויות סך הכל ובכולן ללא יוצא מן הכלל סיימה בעשירייה הראשונה, כשבשש מהן היא זכתה במדליה, שלוש מהן מזהב. בין לבין היא הראתה דומיננטיות מוחלטת גם בתחרויות נוספות וקטנות יותר. למעשה, התחרות החלשה ביותר שלה בשנתיים האלה, בה סיימה במקום השביעי, הייתה אליפות העולם של 2023 שם סבלה מתקלה חד פעמית כשנפלה למים בשיוט רבע הגמר בו הובילה עד לאותו רגע. בתחרות הזו ניצחה שחר טיבי וזה הפך מאבק שהיה צריך בעיני להיות יותר חד צדדי למאבק צמוד עד לאליפות העולם של 2024, בה זכתה שרון קנטור. במשחקים האולימפיים האיכות המקצועית והמנטלית של קנטור הוכיחה עצמה והיא הייתה בתמונת המדליות לכל אורך התחרות, כשבסוף זכתה במדליית כסף ולא הייתה רחוקה מהזהב.
את כל ההישגים האלה עשתה קנטור עוד לפני יום הולדתה ה-22 אותו תחגוג בינואר הקרוב, כך שסביר מאוד שהשיא המקצועי עוד לפניה. אם מוסיפים לזה את האופי הצנוע שלה, את היכולת שלה להתעלות ברגעי האמת ואת הרעב שהיא משדרת בראיונות, היא אמורה להיות ההימור הבטוח למשחקים אולימפיים נוספים עוד ארבע שנים. למה זה עלול לא לקרות? רק בגלל היריבות שלה במאבק הפנימי. הן כל כך רבות וכל כך טובות, שמישהי מהן עוד עשויה להתעלות אפילו עליה.

היציבה בטופ העולמי – קטי ספיצ'קוב
קטי ספיצ'קוב עברה טלטלה אישית רצינית בקמפיין האולימפי של טוקיו 2020 במהלכו התאהבו היא ומאמן הנבחרת דאז ובן זוגה מאז פייר לוקט הצרפתי. אותו אירוע לא מנע ממנה להי ות הנציגה הישראלית במשחקים האולימפיים בטוקיו 2020 ולהיות אחת הגולשות המובילות בקמפיין פריז 2024, אבל הוביל לכך שהיא הישראלית היחידה שלא מתאמנת עם הנבחרת.
אם נעזוב רגע את סיפור המסגרת ונסתכל על הנתונים, נוכל לראות שהיציבות של ספיצ'קוב בטופ העולמי היא לא פחות ממדהימה. בקמפיין האחרון היו חמש גולשות ישראליות שונות שזכו במדליות באליפות העולם, אבל רק ספיצ'קוב עשתה זאת פעמיים. יותר מזה, בעוד לשאר הגולשות יש מדליה עולמית אחת ברזומה, לספיצ'קוב יש לא פחות מארבע כאלה, שכן בנוסף למדליות הכסף והארד בשתי אליפויות העולם האחרונות, היא זכתה גם בשתי מדליות כסף עולמיות במחזור האולימפי הקודם.
הכניסה של ספיצ'קוב לדגם ה-IQFOIL הייתה מאוחרת ביחס לשאר חברות הנבחרת, מכיוון שהיא השתתפה במשחקים האולימפיים בטוקיו בדגם הניל פרייד ולאחר מכן לקחה חופש של מספר חודשים לפני שהחלה להתאמן בדגם החדש. כל אלה קיצרו עבורה מאוד את קמפיין פריז 2024, שגם ככה היה קצר בשנה ממחזור אולימפי רגיל, והקשה עליה לסגור את הפערים. ניתן לראות זאת בצורה מובהקת בתוצאות שלה בתחרויות ברמה העולמית הגבוהה. בתחרויות הראשונות בדגם בשנת 2022 היא מאוד התקשתה והגיעה לתוצאות רעות, ואז מאוקטובר 2022 ועד היום יש לה רצף של שבע תחרויות שבכולן סיימה בעשירייה הראשונה, כשבכל שלוש התחרויות האחרונות היא זכתה במדליה. היא הייתה קצת מחוץ לאור הזרקורים כי באליפות העולם של 2023 היא הייתה הסגנית של שחר טיבי ובאליפות העולם של 2024 היא זכתה בארד לצד הזכייה של שרון קנטור, אבל היא כל הזמן הייתה שם.
אנקדוטה היסטורית מעניינת נוספת שניתן לזקוף לזכות ספיצ'קוב מבוססת על היסטוריית הנציגות הישראלית במשחקים אולימפיים בגלישת רוח. הגולשים האולימפיים הבכירים בעשורים האחרונים היו עמית ענבר, גל פרידמן, לי קורזיץ, שחר צוברי ומעיין דווידוביץ'. למעט שחר צוברי, כל האחרים השתתפו במשחקים אולימפיים, נעדרו מהמשחקים האולימפיים שלאחר מכן, ואז חזרו למשחקים אולימפיים שניים בחלוף שמונה שנים. ההשתתפות של כולם במשחקים האולימפיים הראשונים הייתה בגיל צעיר מאוד, בדומה לקטי ספי'צקוב וגם לשרון קנטור. שחר צוברי היה היחיד ששבר את הרצף הזה כשניצח בצורה מעט מפוקפקת את נמרוד משיח במבחנים האולימפיים ללונדון 2012. אם "השיטה" הזו תמשיך אז ספיצ'קוב תייצג אותנו בלוס אנג'לס.
כשלספיצ'קוב יהיה מחזור אולימפי שלם להתחרות ולהשתפר בדגם שהיא מכירה, ובהתחשב בהישגים האדירים שלה וביציבות שלה בטופ העולמי, היא בהחלט עשויה לזכות בכרטיס ללוס אנג'לס. הקושי הכי גדול שלה, כידוע, תהיה רמת היריבות הפנימיות שלה. בנוסף, אני חייב לציין שעד כה טרם הת קבלה אינדיקציה ברורה לכך שהיא ממשיכה להתחרות בקמפיין אולימפי נוסף. היא רק בת 25 ולפחות מבחינת הגיל והכושר היא בהחלט יכולה להיות בשיא בלוס אנג'לס.

הנערה שבנסיקה – תמר שטיינברג
אם תשאלו חובב ספורט ממוצע, שלא מצוי בפרטים לעומק, מי לדעתו תייצג את ישראל בלוס אנג'לס 2028, הוא כנראה יענה ששרון קנטור. אם תשאלו את המומחים לענף, לא מעט מהם יהמרו על תמר שטיינברג. לשטיינברג עוד אין מדליה באליפות עולם או אירופה לבוגרות, אבל הגולשת הצעירה שרק לאחרונה חגגה 18 כבר שייכת לטופ העולמי. שטיינברג שלטה בשנים האחרונות בתחרויות לגילאים צעירים, ואפילו זכתה לפני חודשיים באליפות העולם עד גיל 23, אבל כאמור גם בתחרויות לבוגרים כבר הגיעה להישגים מדהימים לגילה. באליפות העולם של 2023 היא הייתה מרחק פוטו פיניש מעלייה לחצי הגמר וסיימה במקום השישי, באליפות אירופה של 2024 סיימה את ימי המוקדמות במקום השני הכללי והראשונה מבין הישראליות, אבל בשיוט חצי הגמר הייתה רק קרובה לעלות לגמר וסיימה את התחרות בלי מדליה. בנוסף, היא זכתה בדצמבר 2023 במדליית כסף בתחרות ברמה העולמית הגבוהה ביותר בלנזרוטה (בה קנטור זכתה בזהב), וזכתה בזהב בתחרות ההעפלה העולמית לאולימפיאדה בה לא השתתפו רוב הבכירות שהעפילו למשחקים עוד קודם לכן. לאור כל התוצאות האלה, ובעיקר אלה שהושגו בתחרויות האחרונות, שטיינברג נחשבת כבר היום לאחת הבכירות בנבחרת הישראלית.
כשמנתחים את הסיכויים שלה להעפיל ללוס אנג'לס 2028, נקודה משמעותית שחייבים לקחת בחשבון היא ששטיינברג נמצאת בעיצומה של עקומת שיפור חדה שנראית רחוקה ממיצוי. כלומר, אם שטיינברג נמצאת בטופ העולמי כבר היום, ונראה שיש לה עוד כל כך הרבה לאן להשתפר, אז באמת שהשמיים הם הגבול. חובת ההוכחה עליה, אבל לא אופתע אם במחזור האולימפי הקרוב היא תהפוך לגולשת הטובה בעולם.

אלופת העולם לשעבר – שחר טיבי
שחר טיבי היא גולשת מעולה. הזכייה באליפות העולם בשנת 2023 הייתה כמובן הישג נפלא, אבל לדעתי התוצאות הנוספות שלה לא משקפות מספיק את רמתה המקצועית הגבוהה. הסיבה היא שלמרות יום גמרים מושלם באותה אליפות עולם, בלא מעט תחרויות אחרות שחר טיבי לא הצליחה להציג יכולת טובה בשלבי ההכרעה למרות שהייתה לה תחרות מעולה לפני כן. כך לדוגמא, באליפות העולם ב-2022 טיבי דורגה ראשונה עד יומיים לסיום התחרות, ואז ביום הלפני אחרון גלשה חלש והדרדרה למקום הרביעי שמוביל רק לרבע הגמר, וברבע הגמר עצמו פסלה וסיימה את התחרות רק במקום העשירי. באליפות אירופה ב-2023 היא דורגה במקום השני בתם ימי המוקדמות, בפער משמעותי מעל המקום השלישי. גם במקרה הזה היא פסלה בשיוט חצי הגמר וסיימה רק במקום החמישי. באליפות העולם ב-2024, התחרות המכריעה על הכרטיס לאולימפיאדה, היא שוב פסלה ברבע הגמר ואיבדה את סיכוייה לזכות בכרטיס האולימפי. התוצאה היא ששחר טיבי אמנם נכנסה לעשירייה הראשונה ברוב התחרויות הגדולות בשנתיים האחרונות, אבל למעט מדליית הזהב באליפות העולם ועוד מדלית כסף בתחרות גדולה נוספת באותה שנה, היא לא הצליחה להתברג למדליות.
האתגר העיקרי של שחר טיבי, בו היא חייבת לעמוד כדי שיהיה לה סיכוי לזכות בכרטיס האולימפי ללוס אנג'לס, הוא לסיים טוב יותר תחרויות. גם אז התחרות הפנימית תהיה מאוד קשה, אבל אם תשלב זאת עם שיפור נוסף ביכולות שלה, זה יכול לקרות. טיבי בת ה-27 היא הוותיקה ביותר בנבחרת, אבל גם בגיל 31 אפשר להיות בשיא הכושר בדגם ה-IQFOIL.
