
עם הפנים ללוס אנג'לס 2028: השינויים במשחקים האולימפיים-ומי צפויים להרוויח?
לפני 18 שעות
5 min read
2
45
0

תכנית האירועים ומכסת הספורטאים למשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 2028 אושרו ברביעי על ידי הוועד המנהל של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), ושינויים גדולים צפויים בדרך, גם לטובת הספורטאים והספורטאיות שלנו. סך הכל, הוועד האולימפי שומר על מכסת בסיס של 10,500 ספורטאים, לצד 698 שיצטרפו בחמשת הענפים החדשים שהוצעו על ידי המארחת: בייסבול/סופטבול, פלאג פוטבול, קריקט, לקרוס וסקווש. בסך הכל, יהיו 351 תחרויות מדליה, 22 יותר מפריז, מתוכן 10 בענפים החדשים.
אז הגיע הזמן לצלול פנימה-איך התוכנית משפיעה על הספורט הישראלי? מה נוסף, מה פוצל ומי יכולים להרוויח:
קשתות-הכנסה לראשונה של דגם הקומפאונד.
הוועד האולימפי הבינלאומי הודיע באופן רשמי על הוספת תחרות הקומפאונד המעורבת לתוכנית המשחקים האו לימפיים, כאשר המדליות הראשונות יוענקו בלוס אנג'לס 2028. הישג אדיר לענף ובשורה משמעותית לישראל, שבה מצטיין שמאי ימרום, אלוף אירופה ואחד מהקשתים המובילים בעולם בדגם זה.
התחרות שתתווסף תהיה תחרות מעורבת (גבר ואישה) בקומפאונד, שתצטרף לחמש התחרויות הקיימות בקשת הריקרב - יחידים גברים ונשים, קבוצתי גברים ונשים ומקצה מעורב. בכך יגדל מספר הדיסציפלינות בענף הקשתות ל-6 בסך הכל.
עבור ישראל, מדובר בבשורה בעלת משמעות מיוחדת - ענף הקשתות הישראלי זוכה בשנים האחרונות להצלחה חסרת תקדים בקטגוריית הקומפאונד, כשהקשת הבולט ביותר הוא שמאי ימרום בן ה-20, שזכה בפברואר האחרון במדליית הזהב באליפות אירופה באולם בקרואטיה, ובחודש מאי שעבר זכה במדליית הכסף באליפות אירופה באסן, גרמניה.
ימרום, חבר מועדון קשתי מכבי ראשון, מדורג היום שביעי בעולם בקטגוריית הקומפאונד ונחשב לאחד הקשתים המבטיחים בעולם. הוא היה הקשת הישראלי הראשון שנכנס לעשירייה הראשונה בדירוג העולמי והוא כבר הבטיח את מקומו במשחקי העולם שיתקיימו בסין באוגוסט הקרוב, שם יתחרה בתחרות האישית בקומפאונד, שאינה אולימפית.
לישראל כבר יש הישג משמעותי בקטגוריה החדשה שנכנסת למשחקים האולימפיים - שמאי ימרום ורומי מימון, מקשתי מכבי ראשון, זכו במדליית הכסף באליפות העולם לנוער בתחרות המעורבת (מיקס) בקומפאונד בשנת 2023. אומנם מדובר באליפות הנוער, ובנוסף יש עוד זמן עד למשחקים האולימפיים ב-2028, אך באיגוד הקשתות מאמינים כי הכללת התחרות במשחקים האולימפיים פותחת אפשרות ממשית להשתתף ולהיות תחרותיים גם במקצה זה בלוס אנג'לס 2028.
מלבד ימרום ומימון ישנם לפחות עוד שני ישראלים שיכולים להתמודד על הכרטיס ללוס אנג'לס. יפתח הדר, מקשתי מכבי העמק וההר, זכה במדלית הכסף באליפות אירופה לנוער באולם ובלנקסטר קלאסיק השנה ובנוסף עלמה איפרגן ממכבי תל אביב בהחלט יכולה גם היא להתמודד על הכרטיס.
מנכ"ל איגוד הקשתות בישראל, גיא מצקין, הגיב להכרזה: "אנחנו מגיעים בנקודת פתיחה טובה, עם הישגים משמעותיים בזירה הבינלאומית בקטגוריה שזה עתה הפכה אולימפית. אין ספק שכעת בכל העולם יחלו להשקיע תקציבי עתק בענף הקומפאונד, במטרה להכין נציגים לקראת לוס אנג'לס 2028, אך אנו בטוחים שגם בישראל תגדל התמיכה בענף עם כניסת הוועד האולימפי לתמונה. אנחנו אסירי תודה להתאחדות אילת שליוותה אותנו עד היום ותמשיך ללוות את הקשתים שיתחרו במשחקי העולם במקצה האישי."
מצקין הוסיף: "לישראל יש מספר קשתים וקשתיות מצויינים שיכולים להיות מועמדים להשתתפות במקצה. מטרתנו היא לבנות תוכנית אימונים משמעותית כבר בטווח הקרוב, על מנת להכין צוות שיוכל להתחרות על מדליה במשחקי לוס אנג'לס, באותה צורה שאנחנו מתכוננים עם נבחרת הריקרב."

כדורמים: הכנסת השוויון במשחקים היא הזדמנות אדירה לנבחרת הנשים
שינוי נוסף שהוועד המנהל של הוועד האולימפי הבינלאומי קבע הוא הכנסת השוויון לטורניר הכדורמים: אם עד עכשיו היו 12 נבחרות של גברים ורק 10 של נשים, עתה הוועד קבע שוויון מוחלט בהוספת שתי נבחרות נשים נוספות. מדובר בחדשות נהדרות לנבחרת של דימיטריס מברוטאס, שבאליפות העולם לפני שנתיים, הראשונה בה הנבחרת השתתפה, סיימה במקום העשירי, בעוד שבאליפות העולם בשנה שעברה בקטאר, אליה הנבחרת לא יצאה, גם המקום השמיני הספיק כדי להעפיל לאולימפיאדת פריז. לפחות אחד מהכרטיסים, אם לא שניהם, צפויים להתווסף לאליפות העולם בבודפשט 2027, ונבחרת ישראל הצעירה צפוייה להמשיך ולהתפתח בהובלת שחקניות כדורמים צעירות יחסית כמו מריה בוגצ'נקו בת ה-22, עלמא יעקובי בת ה-20 ונועה ססובר בת ה-22.

שחייה- משחי ה-50 התווספו, פוטנציאל לכוח אש נוסף
עוד בשורה נהדרת מגיעה מכיוונה של השחייה הישראלית, שם הוחלט על הוספת שלושת משחי 50 מטרים שלא היו עד כה במשחקים האולימפיים: חזה, גב ופרפר. השלושה מצטרפים למשחה 50 מטרים חופשי, במה שמהווה בעיניי צדק היסטורי עבור שלושת המשחים, שקיימים כבר כ-30 שנים בכל התחרויות החשובות.
מהזווית הישראלית, יש כאן הזדמנות נהדרת להוסיף כוח אש נוסף למשלחת בלוס אנג'לס 2028, בין אם שחיינים חדשים שיצטרפו למשלחת ובין אם שחיינים אולימפיים שיזכו למשחים נוספים. הדבר בולט במיוחד בנבחרת הגברים: מירון חירותי הוא אחד השחיינים הבכירים כיום בעולם לא רק במשחה 50 מטרים חופשי, אלא 50 מטרים פרפר, שם הוא מחזיק בתוצאה העשירית הטובה ביותר בעולם מאז תחילת השנה שעברה. במשחה 50 מטרים חזה, כריס פיצ'וגין מחזיק במדליית הארד מאליפות אירופה האחרונה, ומדורג במקום ה-22 בעולם (17 בניכוי 2 למדינה) במשחה. משחה 50 מטרים גב הוא העמוק ביותר בנבחרת הגברים, כששחיינים כמו מיכאל לייטרובסקי, תומר שוסטר ואדם מרעאנה כולם יכולים למצוא עצמם במאבק על משחה חדש.

טיפוס: הפיצול שעשה רק טוב לאיילה כרם
ענף נוסף שמרוויח מהשינויים לקראת אולימפיאדת לוס אנג'לס הוא הטיפוס. לאחר שבטוקיו 2021 כל הדיסציפלינות של ענף הטיפוס היו בתחרות אחת, ובפריז תחרות הספיד הופרדה מהבולדרינג וההובלה, כעת גם הבולדרינג וההובלה הופרדו, ונוספו עוד 8 קווטות סה"כ(4 לגברים ו-4 לנשים). הצפי שלי הוא שיהיו סך הכל בלוס אנג'לס כ-12 מטפסים ומטפסות בקטגוריות הבולדרינג וההובלה. לדעתי, מדובר בחדשות מעולות למטפסת הבכירה שלנו, איילה כרם, סגנית אלופת אירופה המכהנת בבולדרינג. כרם חזקה באופן מסורתי במקצוע הזה משמעותית יותר מבהובלה: באמתחתה 3 גמרים בגביע העולם בקטגורייה זו, ב-2022 דורגה במקום ה12 בעולם בבולדרינג ושנה לאחר מכן, בדירוג השיא שלה-המקום החמישי. חזרה ליכולת זו יכולה ללא ספק להביא נציגות היסטורית בענף

כדורסל 3 על 3: הזמן לבצע קפיצת מדרגה
עוד תחרות שנכנסה לראשונה בטוקיו 2021 ובלוס אנג'לס נוכל לראות הופעה היסטורית היא כדורסל 3 על 3. לא פחות מ-4 נבחרות חדשות ייכנסו לתחרות, מה שיעלה את הסך הכולל ל-12 נבחרות, ואלו חדשות מעולות לאיגוד הישראלי. כעת גם נבחרת הגברים וגם נבחרת הנשים מדורגות במקום ה-20 בעולם, אך כבר ראינו בעבר שהשקעה בענף יכולה להניב תוצאות, כשב-2023 נבחרת ישראל עד גיל 23 הייתה סגנית אלופת העולם.

הענפים החדשים: הזדמנות להכניס לפחות נבחרת אחרת
משחקי לוס אנג'לס 2028 יציגו 5 ענפים נוספים על ענפי הבסיס: בייסבול/סופטבול, לקרוס, פלאג פוטבול, קריקט וסקווש. בכל ארבעת הראשונים, הטורניר יורכב מ-6 נבחרות, בדומה לטורניר הבייסבול שבו השתתפנו ב-2021. הסיכויים להכניס נבחרת אחת לפחות בשלושת הראשונים אינו מבוטל בכלל:
תחילה, נבחרת ישראל כבר הכניסה כזכור נבחרת בייסבול במהדורה האחרונה של הענף במשחקי טוקיו 2021. עם ייצוג יהודי בולט בליגת ה-MLB, הליגה הטובה בעולם, נוכל לדעתי להרכיב נבחרת שתתחרה בהולנד על הכרטיס האירופי. בסופטבול, נבחרת הנשים מדורגת במקום ה-14 בעולם, עם לא מעט צעירות מבטיחות בליגת הקולג'ים. בפלאג פוטבול נבחרת הגברים מדורגת במקום השמיני בעולם, ולצד עוד 5 נבחרות אירופאיות שמקדימות את ישראל בדירוג, נוכל להיאבק על כמות שלהערכתי תנוע בין 2 כרטיסים לארבעה. בלקרוס הן נבחרת הנשים והן נבחרת הגברים מדורגות בתוך השמינייה הראשונה בעולם, כך שהסיכויים שם הם המירביים.
בסקווש יתחרו 16 ספורטאים וספורטאיות. בהנחה שאחד יעפיל מכל מדינה, כרדע דניאל פולשצ'וק הישראלי מדורג במקום ה-21 לפי ספורטאי אחד למדינה,(70 בדירוג העולמי), וכדי להיות בטופ 16 יצטרך לעשות קפיצת מדרגה לאזור המקום ה-40 בדירוג העולמי.

לסיכום, נוכל לצבור עוד לא מעט ספורטאים וספורטאיות חדשים: להערכתי נוכל להכניס צמד בקשת הקומפאונד, לפחות עוד שני שחיינים, מטפסת, נבחרת לקרוס שתורכב מ-11 ספורטאים ונבחרת כדורמים שתורכב מ-13 ספורטאיות. סך הכל קרוב ל-30 לספורטאים וספורטאיות שלא היו בפריז ויוכלו להיכנס בלוס אנג'לס. והתוצאה? בפעם הראשונה אני מאמין שנעבור את רף 100 הספורטאים, ולהערכתי ממש לא נסתפק בזה...